5 Okt 2013

Aku & Dunia Penulisan

Dunia penulisan dan diriku bukanlah satu nama yang sinonim. Ia lebih tepat dengan peribahasa 'Jauh Panggang Dari Api'. Entah kenapa apabila seorang teman mengesyorkan aku melibatkan diri dalam Cabaran Menulis Cerpen bertemakan “FOBIA”...aku terus menerimanya, walhal tempoh cabaran tersebut hanya tinggal beberapa hari lagi. Tanpa sebarang pengalaman dan ilmu dalam merangka sebuah cerpen, apatah lagi teringat akan keputusan peperiksaanku yang tidak berapa cemerlang, aku lanjutkan saja. Pada tanggapanku, aku cuma buat untuk suka-suka.  Dalam 2 atau 3 hari, dengan bantuan daripada teman yang memberi cadangan tersebut, aku pun siap menulis sebuah cerpen yang pada pandanganku ia hanya sebuah cerpen lawak yang belum tentu layak masuk dalam kategori Fobia.  Namun, aku cukup puji dengan kecekapannya membantu dan sentiasa memberi semangat kepadaku untuk terus mencuba.  Dia bukan sekadar memberi semangat malah memperbetulkan kesilapanku.  Ada kalanya aku rasa hairan.  Kami tidak pernah bersua muka, hanya sekadar berhubung melalui facebook ataupun telefon.  Sungguh aku terharu dengan keikhlasan dan kesabarannya, walaupun aku rasa aku memang lembab malah sering mengeluh.  5 Jun 2013, 10:04 malam - aku berjaya menghantar cerpen tersebut, begitu juga dengan 19 buah cerpen lagi daripada teman penulis yang lain.

-ANISA MILA (PATUNG)
-MAZUAN LYNDA (BOTAK ITU CINTA)
-BRADO KAPAK (ANAK)
-EJIM PARADISE MfD (HIJAB YANG TERBURAI)
-DYH USEN (TELEFON BERBUNYI AYAM BERKOKOK)
-FATIN LIYANA (MATI)
-SHARINA ELISA (KERIS SI IBLIS)
-SAIFUDIN JALIS (KHURAFAT)
-NURHAYYU FITRAH (GAMOPHOBIA ALONG)
-FAIZAL (BILIK F 01314) 
-FATRIM (AKU BERSAMAMU)
-ATTOKZ DIKULGAI (PANGGIL AKU ALGOJO)
-HAZLIANA ZAHAR (KU TIBA LAGI)
-ASMAH HASHIM 
*KEGAGALAN
*PEREMPUAN
-NAZZ SUKERI
*BEKAS PENYANYI YANG ACOUSTICOPHOBIA (TAKUT KEPADA BUNYI BISING
*CINTA MONYETKU YANG VENUSTRAPHOBIA (TAKUT KEPADA PEREMPUAN
CANTIK) 
*PEMBURU JEMBALANG DAN PEMBANTU YANG HADEPHOBIA (TAKUT PADA
NERAKA.) 
*REMAJA HYELO?PHOBIA/HYALOPHOBIA(TAKUT KEPADA KACA) 
*WARTAWAN CYBERPHOBIA(TAKUT KEPADA KOMPUTER) 


Senarai nama penulis yang hebat...namaku terselit di antara barisan penulis yang berpotensi.  Aku mula gementar.  Tidak mengharapkan cerpen aku terpilih, cuma aku mahu kongsikan kisah tersebut di status aku, tapi kata temanku, "Jangan! Manalah tahu kalau terpilih. Kita sabar menantikan keputusan daripada pihak penerbit ROMAN."  Aku rasa bagai nak tergelak ketika itu juga.  Aku? Cerpenku? Ah, mana mungkin.

Hari berganti minggu, akhirnya pada 3 Julai 2013, 1:26 petang - keputusan Cabaran Menulis Cerpen “FOBIA” pun diumumkan oleh Tuan Khairulnizam Bakeri [penulis novel PECAH].  Daripada senarai 20 cerpen yang dihantar, hanya 8 yang terpilih.  

- Anisa Mila
- Dyh Usen
- Fatin Liyana
- Sharina Elisa
- Nurhayyu Fitrah
- Faizal Sulaiman
- Fatrim Syah
- AttOkz Dikulgai

Aku teliti sekali lagi senarai nama tersebut.  Nurhayyu...? Nurhayyu Fitrah...? Betulkah...? ALHAMDULILLAH...!  
Sungguh aku tak menyangka.  ALHAMDULILLAH!  

Dengan berlangsungnya pelancaran Antologi Cerpen Fobia, pada 29 September 2013 sempena The Art for Grabs di Annexe Gallery Central Market Kuala Lumpur, maka terbitlah buku FOBIA dengan koleksi 16 buah cerpen daripada 16 penulis. 


16 buah cerpen fobia daripada 16 penulis  


         Buku Antologi Cerpen FOBIA                                                                          My Doodles


Rasanya tajuk cerpen Fobia aku ini sudah masuk ke-3 kali diubah...
dari Gamophobia Along --> Takdir --> Kalau Dah Jodoh
Apa-apa pun aku tetap bersyukur dan berterima kasih kepada insan yang telah banyak membantu aku.My Own Handmade CraftTiada ulasan:

Catat Ulasan